Jan Swier - Producten
Jan Swier Jan Swier

Onze milieu-voetafdruk

Ook wij als bedrijf en personen voelen ons verbonden met onze leefomgeving en de natuur. Door onze manier van werken willen wij het milieu zo min mogelijk belasten. Wij pakken dat op de volgende manieren aan:


AFVALVERWERKING

Het tijdens de marktdag ontstane afval wordt mee terug genomen en door ons gescheiden in:

  • Karton en papier: dit wordt wekelijks opgehaald voor recycling.
  • Hout: dit wordt elke twee weken naar de verwerking gebracht.
  • Plastic: dit wordt elke week opgehaald voor recycling.
  • Groen afval: dit wordt 2 a 3 keer per week opgehaald door een veebedrijf.
  • Restafval: dit wordt elke week opgehaald en verwerkt.

VERPAKKINGSMATERIAAL

Wij proberen gebruiken zo weinig mogelijk verpakking voor onze producten te gebruiken. Onze klanten hebben daar ook invloed op: door alles zo veel mogelijk los in het mandje te stoppen en alleen verpakking te gebruiken als het echt nodig is, leveren ook zij een grote bijdrage.

Natuurlijk vinden wij het gebruik van boodschappen-netjes een goede zaak.

Als verpakking gebruiken wij verschillende modellen plastic en papieren zakken. Voor al deze zakken geldt dat ze gerecycled kunnen worden bij het plastic afval of bij het oude papier.

FUST

Onze lege plastic kisten en ook de pallets worden na gebruik weer ingeleverd bij onze leveranciers. Indien nodig zal het gereinigd worden. Daarna zal het opnieuw gebruikt worden voor de aardappelen, groente en fruit. Op deze wijze kan het vele malen rouleren.

BEDRIJFSAUTO'S

Onze verkoop vrachtauto’s zijn voorzien van LED-verlichting met een zo weinig mogelijk gebruik. Wij streven er naar om bij onze markten met niet meer dan één auto te komen. Dat lukt al op onze markten op Texel, Purmerend centrum en Meerland, Hoorn Kersenboogerd, Den Helder Beatrixmarkt en Haarlem Botermarkt.

ZONNEPANELEN

Al enkele jaren liggen er zonnepanelen op ons bedrijfspand in Zwaagdijk. Omdat het is afgestemd met ons verbruik is er sprake van een energie-neutraal elektriciteitsverbruik. Onze koelcellen, verlichting, heftruck en elektrische palletwagens worden zo dus milieuvriendelijk voorzien van stroom!